Wezup ligt heel gunstig voor de meest uiteenlopende uitstapjes in de omgeving: op 3 km afstand ligt de schitterende brink van Oud Aalden en op 5 km afstand het museumdorp Orvelte met demonstraties van oude ambachten. Vanuit Wezup kunt u diverse hunebedden in de omgeving bekijken. Het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum in Borger vertelt u alles over deze Drentse cultuurmonumenten. Het bekendste hunebed De papeloze kerk bevindt zich op wandelafstand. Golfliefhebbers kunnen bij de dichtbij gelegen 18-holes-golfbaan Gelperberg in Aalden hun sport beoefenen. Vanuit Wezup leiden u zeer afwisselende fietsroutes naar natuurgebieden zoals het Sleenerzand, Orvelterveld en Mantingerveld, over heidevelden, door bossen en brinkdorpen Wij hebben fietsen te huur. Wandelliefhebbers kunnen hier eveneens hun hart ophalen en worden vooral met het nabijgelegen Pieterpad op hun wenken bediend. Zeer bijzonder is ook het in 2006 opnieuw ingerichte beekdal van de Geeserstroom. De Geeserstroom is een karakteristiek laaglandbeeklandschap waarin open water, riet, moerasbos, kwelvegetatie en weilanden elkaar afwisselen. Het is een paradijs voor wandelaars en vogelliefhebbers.

In de directe omgeving zijn twee beeldentuinen , te weten in Gees  (Beelden in Gees) en in Hooghalen (Galerie Wildevuur). In Emmen bevindt zich het het geheel vernieuwde Wildlands Adventure Zoo.
Het herinneringscentrum Kamp Westerbork bij Hooghalen geniet bij velen bekendheid en is beslist de moeite van het bekijken waard.

Ook voor kinderen is er afwisseling en vermaak genoeg  b.v. het Veenpark  in Emmercompascuum , Kabouterland in Exloo of het Boomkroonpad in de buurt van Drouwen.
Het spreekt vanzelf dat uw gastvrouw en gastheer u graag persoonlijk adviseren.